Instagram

Snapchat  YouTube


Valget er ditt!

Facebook er et kjært sosial medium for mange. Her lastes bilder og kommentarer lett opp i skyen, og vi får god kontakt med venner/kjente over hele verden.

Vær litt kritisk med hva du legger ut. Er bildet godkjent av den du bruker som fotomodell, og vil du skrive det samme etter en god søvn?

Foto- og databehandling

Bilder må lagres og kunne gjenfinnes digitalt

Du slipper ikke unna datamaskinen skal du få full nytte og glede av bildene dine. Du bør lære deg litt om filbehandling (kopiere, slette, opprette mapper osv.).

Jeg samler bildene mine i mapper, der hovedmappen i strukturen er året bildet ble tatt. Neste nivå i strukturen er måneden. Har jeg behov for flere nivåer så bruker jeg temanavn for en mappe.

Bruker du Apple-maskiner eller en form for i-maskin (iPad, iPhone el.l.) så trenger du ikke bry deg så mye om mappenavn på høyeste nivå, for ”Kameraruller” eller lignende navn lages automatisk.

Overføring av bilder fra kamera eller mobiltelefon gjøres via kabel eller trådløs overføring som WiFi eller Bluetooth.

Mange har gått over til bruk av ”skyen” for lagring av bilder, og kameraet er oftest mobiltelefonen. Nye telefoner tar bilder med fabelaktig oppløsning, og opplasting til ”skyen” eller sosiale medier er automatisert. Verden er blitt enklere, men har vi full kontroll?

Jeg anbefaler at du sørger for egen kontrollert lagring, på harddisk eller minnekort/minnepinne, selv om du bruker ”skyen” for lett tilgjengelighet. Sørg også for gode backup-rutiner.

YouTube (www.youtube.com)

Oppstart i februar 2005.

Tilbyr gratis video-opplasting.


Logg inn og lag en konto.

Last opp en video du vil dele.

Her ser du noe jeg laget i 2012.

Klikk på tittelen i bildet for å få større visning.

Twitter (www.twitter.com)

Oppstart i oktober 2006

Nettsamfunn som Facebook

Her kan du laste opp bilder, kommentarer og få eller velge følgere.

Lag egen hjemmeside